Op 24 februari brak de oorlog in Oekraïne uit. Al snel ontstond de wens om hulp te bieden aan de oorlogsvluchtelingen die naar Nederland kwamen.

In hele korte tijd is er bij Van der Weerd in Grafhorst, een inzameling gestart van huishoudelijke artikelen en kleding en voedsel. Hiermee zijn diverse huizen en ruimtes ingericht en al tientallen mensen opgevangen en geholpen op locaties in Grafhorst, IJsselmuiden, Kampen en Mastenbroek.
De samenwerking met diverse kerken in de gemeente Kampen en diverse ondernemers in de regio was hierbij belangrijk en van grote waarde.
Om deze hulp in goede banen te leiden is de Stichting Grafhorst Helpt Oekraïne opgericht. Dit was niet mogelijk zonder de belangeloze hulp van de vele vrijwilligers die zich spontaan aanmelden.

Tot aan juli 2022 is de voorraadschuur aan de Grafhorsterweg open geweest voor het uitzoeken van kleding en voedsel. Dit voedsel werd gedoneerd door bedrijven en particulieren of aangekocht door de stichting.
Nog steeds worden ontheemden gehuisvest en geholpen.

De stichting heeft ook geholpen bij de voorbereidingen van het Hulptransport dat van 3 tot 8 oktober naar Oekraïne is geweest. Een tiental voedingsproducten, paracetamol, toiletpapier, water, maar ook dekens en winterkleding zijn in 6 voertuigen naar Ternopil gebracht, waar het verder is gedistribueerd naar diverse plaatsen.

De stichting heeft als doel:

  • Het al dan niet projectmatig bieden van hulp aan Oekraïners
  • Het bieden van onderdak aan (gevluchte) mensen uit Oekraïne
  • Het voorzien in de levensbehoeften van (gevluchte) mensen uit Oekraïne
  • Alles wat met de voorgaand genoemde doelen in de ruimste zin verband houdt

 
Het beleidsplan van de stichting vind u hier: